25 év a környezetbarát világításért
Hosó János
alapító-tulajdonos-vezérigazgató...
...és akik a családi vállalkozásban munkáját
közvetlenül segítik: Hosó Mónika (jobboldalon)
és Hegedűs-Hosó Tímea (baloldalon),
a vállalat újonnan kinevezett igazgatói
A létesítő okirat tanúsága szerint a HOLUX Világítástechnikai Kft. 25 évvel ezelőtt, 1993. ápr. 25-én, kezdte meg működését. 25 év történeti léptékben is jelentősnek mondható idő, különösen korunkban, amikor nem csupán a "nagy történelem" színpadán éltünk meg valóban korszakos változást, hanem szűkebb szakmánkban, a világítástechnika területén is. E tekintetben mi, akiknek megadatott, hogy a mesterséges világítás fejlesztésével hozzájárulhatunk az ember ősi vágyának – a nappalok meghosszabbításának, az éjszakai sötétség legyőzésének – beteljesítéséhez, minden bizonnyal szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Hány technikai forradalmat élhettünk meg együtt a mesterséges világítás területén! Az idősebb generáció a hetvenes években a halogénlámpákét, majd a hosszú távon is győzelemmel kecsegtető kompakt fénycsövekét, hogy a nagyintenzitású kisülőlámpákét ne is említsük! És mindez napjainkban kiegészül a valóban jelentős energiamegtakarítással, környezetünk megóvásával kapcsolatos feladatokkal is: a legújabb világítástechnikai forradalom, a "ledesítés" levezénylésével.

A HOLUX Kft. – akárcsak annak idején a Szilícium Völgyben a mérnökirodák többsége, egy garázsban rögtönzött irodából, a nulláról indult el – szokta emlegetni Hosó János alapító-tulajdonos, aki szakmai ismereteit a Tungsramnál eltöltött, "pályájának első 25 éve" során szerezte meg, ahol 1970-től vezető tervezőként részt vett a Nagykanizsai Fényforrásgyár zöldmezős beruházásában, a budapesti, váci, kaposvári, zalaegerszegi, pécsi, hajdúsági gyárak tervezésében, majd 1976-ban vezérigazgatói biztosként a gyöngyösi mikroelektronikai beruházás megvalósításában. Szíriában, Irakban, Indiában, Pakisztánban, az Egyesült Államokban, Marokkóban, Ghánában, Tanzániában és még a világ számos pontján épültek vákuumtechnikai gyárak tervei alapján. 1988 és 1989 között indonéziai kiküldött, 1989-től 1993 közepéig a GE európai fényrendszer-divíziójának igazgatója volt.
2006-ban a világítástechnika területén végzett munkássága elismeréseként megkapta a Tungsram egykori neves vezérigazgatójáról elnevezett Aschner Lipót-díjat.

A vállalat első „központja” egy belvárosi üzlethelyiség volt a Kertész utcában, majd 1998-ban jelentős beruházásként sikerült megvásárolni a XIII. kerületi Béke utcában a vállalat jelenlegi központjaként működő telephelyet, s azután sorra nyíltak regionális fényszaküzletei: 2000-ben Nyíregyházán, 2003-ban Körmenden, 2004-ben Szegeden, majd 2011-ben Pécsett.

Az eltelt 25 év alatt az alapvetően mérnökirodai tervezési, fejlesztési, fővállalkozási tevékenység – irodák, csarnokok, ipari létesítmények, üzletek, kiállítótermek beltéri világítása, közvilágítás, sportpályák világítása, dísz- és térvilágítás – jelentősen kibővült világítástechnikai és elektronikai alkatrészek nagy- és kiskereskedelmével. A vállalat több vezető európai világítástechnikai késztermék- és alkatrészgyártó cég magyarországi képviseletét látja el. Szoros kapcsolatot ápol például a német RIDI, az olasz Fael Luce, A.A.G. Stucchi, SBP, AEC és Comar, az osztrák Tridonic és E-Term, a finn Nordic Aluminium, a bolgár V-Tac, a spanyol Layrton cégekkel –, hogy csak néhányat említsünk a nagyobbak közül. A kereskedelmi tevékenység alapja a minden igényt kielégítő számítógépes vállalatirányítási rendszer, amelynek első változata már 1994-ben létezett. Erre épül a 2013-ban a szakmában itthon az elsők között megnyitott internetes világítástechnikai áruház (www.fenyaruhaz.hu) is, amely az EU-s támogatású Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében készült el.

A HOLUX Kft. alapítása óta jogi tagja a Világítástechnikai Társaságnak, így rajtuk keresztül első kézből értesülhet a világítástechnikai és elektrotechnikai világszervezetek, a CIE, IEC, CEN, CENELEC, LightingEurope munkájáról és a szakma újdonságairól. Partnereik ezért biztosak lehetnek abban, hogy javasolt megoldásaik naprakész szakmai információk alapján készülnek.

Kezdetektől fogva nagy gondot fordítanak partnereik és potenciális vevőik műszaki tájékoztatására. Ugyancsak az első között készítették el a nemrégiben arculatában is megújult internetes honlapjukat (www.holux.hu), amely igen gazdag, szabadon letölthető szakmai cikkekkel, tanulmányokkal, magyar nyelvű termékismertető füzetekkel, referenciákkal szolgálja ezt az elkötelezettségüket, de ugyanez igaz a 2003 októberében HOLUX Hírek címmel elindított műszaki-kereskedelmi tájékoztató kiadványukra is, amelyet havonta több ezer e-mail címre juttatnak el. Hiszen jól tudják, hogy óriási a felelőssége a terméklánc minden szereplőjének, hogy a világítási technológiaváltást a felhasználó szempontjából is sikeresen el lehessen végezni. Hogy ne csak jó minőségű, megfizethető terméket, hanem megfelelő felvilágosítást is kapjon arról, hogy miért nem veheti többé már a jól bevált "villanykörtét", és hogy mit vegyen helyette? Hogy mi is az emberközpontú és a csatlakoztatott világítás előnye, mi is az a "Smart City" és hogyan segítheti elterjesztésüket a Tárgyak Internete, és így tovább. És főként megértetni mindenkivel azt, hogy ez az egész értük/értünk történik, hogy valóban élhető környezetet hagyhassunk az utánunk következő nemzedékeknek – s nem csupán az elkövetkező újabb 25 évre!

Internetes honlapunk anyagát a lehető legnagyobb gondossággal állítottuk össze, és folyamatosan fejlesztjük.
Az esetlegesen mégis előforduló hibákért felelősséget nem vállalunk.
Minden jog fenntartva. HOLUX Kft. 2005-2018.