TERVEZÉS
A klasszikusnak mondható villamoshálózat-tervezési tevékenység mellet a HOLUX Kft. az általa
forgalmazott lámpatestekkel, alkatrészekkel kapcsolatos műszaki, alkalmazástechnikai kérdésekben díjmentes szakmai segítséget nyújt.
8 ok, amiért érdemes világításunkat LED-esre váltani

1 Nagy fényhasznosítás A LED-ek már ma is lényegesen kevesebb elektromos energiát használnak fel, mint a hagyományos izzólámpák, és fényhasznosításuk már meghaladja a lineáris és kompakt fénycsövekét is. A nem túl távoli jövő LED-lámpája elérheti a 200-250 lm/W-os értéket is a hagyományos izzólámpák kb. 15 lm/W-jával szemben!

2 Igen hosszú élettartam A hagyományos izzólámpák 1000 órás, a lineáris és kompakt fénycsövek 8-15 000 órás élettartamával szemben a LED-ek várható élettartama 30-50 000 óra vagy még ennél is hosszabb – a lámpa vagy lámpatest minőségétől függően. Mindez jelentősen csökkenti a lámpacserék és a karbantartások költségét.

3 Üzemelés alacsony hőmérsékleten A LED-ek szilárdtest-fényforrások, ezért teljesítőképességük a hőmérséklet csökkenésével nő. Egyes vizsgálatok szerint -5°C-on 5%-kal nagyobb fényhasznosítást érnek el, mint 25°C-on, ezért különösen alkalmasak hűtőpultok, raktárak, kültéri parkolók stb. megvilágítására. Összehasonlításul: alacsonyabb hőmérsékleteken pl. a fénycsövek begyújtásához nagyobb feszültségre van szükség, és a fényáramuk is csökken.

4 Irányított fény Mivel a LED-chipeket általában lapos felületre szerelik fel, így félgömb és nem gömb alakban sugározzák a fényt, mint a hagyományos fényforrások többsége. Ezt a tulajdonságot adott világítási feladatok (pl. kiemelő világítások) esetén a szükséges fénymennyiség – és így az energiafelhasználás – csökkentésére lehet felhasználni.

5 Bekapcsoláskor azonnali fényszolgáltatás A LED-ek lényegében a bekapcsolás pillanatában, minden késlekedés nélkül 100% fényt bocsátanak ki, és érzéketlenek a sűrű be- és kikapcsolásra.

6 Mechanikai behatásokkal szembeni ellenállóképesség A LED-chipeket általában nyomtatott áramköri panelre szerelik és forrasztott kivezetésekkel csatlakoztatják, így jól ellenállnak a mechanikai behatásokkal szemben.

7 Szabályozhatóság A LED-ek – ugyancsak szilárdtest voltuk folytán, – természetüknél fogva könnyen szabályozhatók.

8 Nincs UV- vagy IR-kibocsátás A hagyományos fényforrásokkal szemben a LED-ek lényegében nem bocsátanak ki ultraibolya és infravörös fényt. Amellett, hogy az így becsapdázott hő elvezetéséről feltétlenül gondoskodni kell, e két komponens hiánya számos előnyt jelent, ha a LED-eket fényre és hőre érzékeny tárgyak megvilágítására használjuk.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány LED-ekkel kapcsolatos, kiemelten fontosnak ítélt ismertető anyagot. Többségük szerepel honlapunk Katalógusok címszava alatt is, ahol még számos egyéb, LED-vonatkozású magyar nyelvű katalógus közül lehet válogatni. Igen sok információ olvasható a LED-ekről a havonta megjelenő HOLUX Hírek című műszaki-kereskedelmi ismertető kiadványunkban is.


Szilárdtest-
világítás

A világítás fontossága

Mit használjunk izzólámpa helyett?

Emberközpontú világítás – az energiahatékonyságon túl

A Fény Internete – Kulcs a Tárgyak Internetéhez

RIDI – LED elmélet és gyakorlat

Tridonic – Alapvető ismeretek a LED-ekről

A LED-világítás optikai biztonsága

RIDI – LED-es világítás közintézmények, az oktatás és a kultúra számára

AEC – LED-es útvilágítási esettanulmányok

FAEL Luce – Megvalósult projektek, III. rész

Az A.A.G. Stucchi újdonságai 2017
HOLUX A KÖRNYEZETBARÁT VILÁGÍTÁSI MEGOLDÁSOKÉRT

űA HOLUX Kft. alapításától kezdve elkötelezte magát a gazdaságos és környezetbarát világítás, a magyar és az egyetemes világítási kultúra fejlesztésének ügye mellett. Sokat tett a szemléletváltás előmozdításáért is, hogy a közösségek és az egyes polgár is elfogadja: a modern, energiatakarékos, ember- és környezetbarát világítás segítségével tenni kell mindannyiunknak azért, hogy unokáinknak is élhető világot hagyhassunk.

A HOLUX professzionális lámpatesteinek felhasználását katalógusok és adatlapok segítik.
Az E-family márkanéven forgalmazott lámpatestekre
5 éves meghosszabbított projektgarancia érvényesíthető a regisztrációs lap megfelelő kitöltésével és visszaküldésével
Jelentős energiamegtakarítás érhető el Tridonic corridorFUNCTION fényforrás-működtető eszközökkel

TERVEZŐPROGRAMOK
A HOLUX Kft.-nél regisztrált tervezők és a programok iránt érdeklődők számára
TERVEZŐI DVD áll rendelkezésre a következõ e-mail címen: hoso@holux.hu

A HOLUX 2017. évi TERVEZŐI DVD-jéről a következő tervezőprogramok és Eulumdat adatfile-ok telepíthetők.
– DIALux 4.13 szabadon letölthető program belső és külső terek, utak világításának tervezéséhez
– RIDI LINIA tervezési segédle
– masterCONFIGURATOR 2.10.1 Tridonic gyártmányú elektronikus eszközök konfigurálásához
– Fotometriai adatbázisok a HOLUX, az AEC, a FAEL Luce és a MARECO Luce lámpatesteinek Eulumdat-adataihoz
A HOLUX Kft honlapjának (www.holux.hu) Katalógusok menüpontja alatt megtalálhatók a szabadon letölthető legfrissebb magyar nyelvű katalógusok, adatlapok, alkalmazástechnikai segédletek, szoftver-kézikönyvek. Számos új katalógust a jelen DVD \Katalógusok könyvtárába helyeztünk el. Honlapunkról letölthető a HOLUX Hírek című, elektronikusan terjesztett műszaki/kereskedelmi havilapunk számos eddig megjelent száma is.

Internetes honlapunk anyagát a lehető legnagyobb gondossággal állítottuk össze, és folyamatosan fejlesztjük.
Az esetlegesen mégis előforduló hibákért felelősséget nem vállalunk.
Minden jog fenntartva. HOLUX Kft. 2005-2018.